Aktuellt från Skånes Släktforskarförbund

Jourhavande släktforskare på Arkivcentrum Syd

Har du nyligen börjat släktforska? Behöver du tips eller råd? Eller undrar du hur du ska gå vidare?

Då kan du få hjälp av oss. Våra jourhavande släktforskare finns på plats vid Arkivcentrum Syd, Porfyrvägen 20 i Lund under följande tider:

Måndagar: kl. 13 - 16
Tisdagar: kl. 9 - 12
Onsdagar: kl 9 - 12
- även de onsdagar då det är Onsdagscafé
finns våra jourhavande släktforskare på plats kl. 13 - 15
Torsdagar: kl. 9 - 12

Välkommen! Vi hjälper dig gärna med dina frågor eller undringar. 

Projektet Oäkta barn går framåt

Nu innehåller databasen 102 300 barn. Av Skånes 416 församlingar är 199 klara och ytterligare 80 är påbörjade. Projektet arbetar även med Hishults församling som delas med Halland. Dessutom är 80 procent av domböckerna för Villands härad genomgångna.

Läs mer om projektet här.

Demografisk databas södra Sverige uppdaterad med 61 000 nya poster

Demografisk databas södra Sverige, DDSS, har nu uppdaterats med cirka 61 000 nya poster. Nya församlingar är Mörrum, Rya, Slimminge, Örkelljunga och Knäred i Hallands län.  Från nuvarande Malmö stad har det lagts ut dödposter för Oxie och Lockarp.

Du når DDSS via denna länk.

Petter Gotthard von Kochens journal 1734 - 1764

Nu är den här!

Det här är godsherren von Kochens innehållsrika dagbok från Krapperups gods i Skåne. Med stor entusiasm beskriver han sina storslagna planer för godset men också väderleken, vardagliga sysslor som sådd
 och skörd och vad som tillverkas. Även vem som anställdes och sades upp, vem som gifte sig med vem, vilka barn som föddes och vem som bodde var.

De två böckerna innehåller många intressanta öden och detaljer. Men den är inte bara en beskrivning av Krapperup och alla som bodde där utan också en viktig samtidsskildring av livet i mitten av 1700-talet. Ett unikt bokverk som alla med intresse för historia och släktforskning har glädje av!

Tryckningen av böckerna har möjliggjorts med stöd från Gyllenstiernska Krapperupsstiftelsen.

Läs mer om bokverket von Kochens journal.

Projektet "Oäkta barn" söker fler frivilliga

Sedan flera år tillbaka driver Skånes Släktforskarförbund ett projekt där man vill kartlägga alla oäkta barn i Skåne. Det görs till hjälp och nytta för medlemsföreningarna och alla som släktforskar i Skåne. Syftet är att försöka hitta så många okända föräldrar som möjligt. Om det inte finns några ledtrådar i dopböcker eller husförhörslängder får man söka vidare i domböcker och andra handlingar. Det är ett mödosamt, men spännande detektivarbete!
Läs mer här.