Aktuellt från Skånes Släktforskarförbund

Kom till våra DNA-kaféer på Arkivcentrum Syd i Lund

Lördagen den 14 december, kl. 10:00 – 14:00 anordnar vi DNA-kafé på Arkivcentrum Syd. DNA som komplement till släktforskning är populärt. Har du testat dig, behöver diskutera eller få hjälp genom likasinnade så kom till ett DNA-kafé. Vi börjar med en liten föreläsning och sedan hjälper vi varandra.

Begränsat antal platser – obligatorisk föranmälan till dna-kafe@sgf.m.se. Har du någon speciell fråga som du vill ha hjälp med – ange det i din anmälan. Ta med egen dator och de frågor du vill diskutera. Kostnad: 60 kronor inklusive fika.

Tre nya titlar i vår webbshop

Nu har vi fått in tre aktuella böcker i vår webbshop:
Mitt Oderup och Satsarp
Från DNA-test till släktträd
Släktforskning på riktigt!

Klicka på länkarna oven för att komma till webbshoppen där du kan läsa mer om respektive bok och beställa.

Skånes hembygdsförbunds register

Skånes hembygdsförbund har intressanta register över artiklar och torp. Prova gärna och sök i dessa.
Länk till artikelregistret
Länk till torpregistret

Släktforskarvecka Skåne 2019

I samarbete med lokala släktforskarföreningar anordnade vi den 1 – 6 juli en släktforskarvecka i Skåne. Veckan hade både schemalagda och fria aktiviteter samt tips och guidning på olika besöksmål.  

Läs mer om de olika arrangemangen på Släktforskarveckans hemsida.

Projektet Oäkta barn fortsätter samarbetet med DDSS

Databasen innehåller nu omkring 115 500 barn i förhållande till den senaste uppdateringen är detta en ökning med cirka 27 500 barn – den största ökningen sedan projektet startade. Av Skånes 416 församlingar är 210 klara och arbetet pågår nu med 69 församlingar. Malmö Släktforskarförening och Eslöv-Höör Släkt- och folklivsforskare har nu också anslutit till projektet.
Här kan du läsa mer om aktuell status för projektet.

Syftet med projektet är att kartlägga alla oäkta barn i Skåne för att hitta så många okända föräldrar som möjligt. Det görs till hjälp och nytta för Skånes Släktforskarförbunds medlemsföreningar och alla som släktforskar i Skåne. Om man inte hittar några ledtrådar i dopböcker eller husförhörslängder får man i stället söka vidare i domböcker eller andra handlingar. Ett tidvis mödosamt men också spännande detektivarbete!
Vi söker fler frivilliga till projektet – läs mer här.

Jourhavande släktforskare på Arkivcentrum Syd

Har du nyligen börjat att släktforska? Behöver du tips eller råd till din forskning? Eller undrar du hur du kan gå vidare med din forskning. Då kan du ta hjälp av våra jourhavande släktforskare som i veckorna finns på plats på Arkivcentrum Syd, Porfyrvägen 20 i Lund. De finns till din hjälp under följande tider:
Måndagar: kl. 13 – 16
Tisdagar: kl. 9 – 12
Onsdagar: kl. 9 – 12 
(de onsdagar då det är Onsdagscafé finns jourhavande släktforskare även på plats kl. 13 – 15)
Torsdagar kl. 9 -12

Välkommen – vi hjälper dig gärna med dina frågor eller undringar!